VÚC by nemal riešiť sociálny program podnikov SAD

26.05.2010 Prešov

Prešov 26. mája (TASR) – Vyšší územný celok (VÚC) by nemal riešiť sociálny program podnikov Slovenskej autobusovej dopravy (SAD).
Podľa hovorkyne Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Veroniky Fitzekovej je úlohou VÚC zabezpečiť výkony vo verejnom záujme pre všetkých občanov, nie výhody pre istú časť zamestnancov. PSK tým reagoval na skutočnosť, že autobusári plánujú 2. júna vstúpiť do štrajku v prípade, že vyššie územné celky neodsúhlasia zľavy pre pracovníkov SAD.
Pripomenula, že PSK ako jediný kraj na Slovensku podpísal v roku 2009 so štyrmi dopravcami zmluvu na desať rokov. \"Bola podpísaná bez nátlaku, dobrovoľne na prospech oboch strán. V tomto je situácia v našom regióne iná ako v ostatných krajoch. Môžeme spolu rokovať, hľadať a realizovať riešenia, aj to urobíme, ale všetko v zmysle platnej zmluvy, \" konštatovala Fitzeková.
Ďalej sa vyjadrila, že zľavnené cestovné pre zamestnancov SAD považuje kraj za problém medzi odborármi a zamestnávateľmi, v tomto prípade dopravcami. V tomto duchu bude predseda PSK Peter Chudík koncom týždňa rokovať aj s predsedom Odborového zväzu KOVO Emilom Machynom.
Hovorkyňa zdôraznila, že PSK chápe tieto požiadavky a sociálny princíp rešpektuje, ale ak chce zachovať princíp solidarity, tak takéto zmluvy by mali byť platné pre všetkých zamestnancov v Prešovskom kraji.
 

Vyberte región

mark